In onze huidige wereld ben je snel afgeleid door van alles en nog wat. Daarnaast ligt het tempo waarop alles gebeurt, of moet gebeuren erg hoog.

In onze huidige wereld ben je snel afgeleid door van alles en nog wat. Daarnaast ligt het tempo waarop alles gebeurt, of moet gebeuren erg hoog. Je focus dan scherp houden is een (grote) uitdaging. Focus, betekent eigenlijk ‘scherpstellen’ en gaat er dus om dat je je aandacht op iets richt. Daar heb je concentratie voor nodig en de kunst daarbij is je niet te laten afleiden.

Door de opkomst van de vele verschillende social mediakanalen, de enorme toename van het gebruik van mobiele telefoons en bijvoorbeeld de enorme stroom aan e-mails is er de hele dag afleiding. Je leven is overvol, je weet niet meer waar je moet beginnen en als je dan bent begonnen, komt er regelmatig iets tussendoor. Wij geven je graag een paar tips.

1. Focus je op 1 taak. Je hoort bijvoorbeeld die irritante boor bij de buren, de op het bureau tikkende collega of de rare piepjes van een of ander apparaat wel, maar je laat het aan je voorbijgaan. Geef er geen aandacht aan.
2. Probeer de afleidingen zoveel mogelijk te beperken. Zet meldingen en geluiden uit op je laptop & telefoon. Nieuwe mailtjes of berichtjes die binnenkomen, komen ook gewoon binnen als je geen piepje, bliepje of pop-up krijgt! Ook dat opdringerige rode cijfertje … het kan uit … even naar je berichtgeving…. en uitzetten dat kreng.
Bepaal ook wanneer je je e-mail doorneemt, net als je social mediakanalen. Even op Facebook iets opzoeken of een mailtje openen, neemt áltijd meer tijd in beslag dan je wilt.
3. Stel duidelijk je prioriteiten. Maak iedere avond of ochtend een lijstje wat is er NU (vandaag) belangrijk en werk dat lijstje af. Als er iets tussendoor komt, maak dan de afweging of dat prioriteit heeft boven hetgeen je al aan het doen was. Wat heel grappig is om te zien als je consequent dagelijks zo’n prioriteitenlijstje maakt, is dat wat iets de ene dag prioriteit heeft, de volgende dag misschien pas op de 3e plek van je prio’s staat of zelfs helemaal verdwenen is. Je creëert je eigen schouderklopje, hoe fijn, als je die 3 belangrijke zaken aan het einde van de dag ook daadwerkelijk gedaan hebt.
4. Plan regelmatig een pauze, loop even naar die collega waar je iets aan wil vragen. Haal een lekker kopje koffie of thee. Even een paar minuutjes weg van je werkplek. Laat los waar je mee bezig bent zodat je hersenen even tot rust komen. En begin met nieuwe frisse energie weer.

Naast deze bovenstaande tips, hebben we nog één laatste tip: doe vooral dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Focus je daarop. Dáár krijg je immers energie van. Dus, als je bijvoorbeeld ondernemer bent en je houdt niet van die cijfertjes, je hebt niet gedegen fiscale onderbouwing, je twijfelt bij te term belastingen, aftrekposten en andere regelingen voor ondernemers, besteed het dan svp uit. Zoek een goede accountant / fiscalist.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.